Yvet Veld

“Ik heb mijn scriptie zitten schrijven op het zij-toneel van ‘Dorus’!”

Yvet Veld (21) heeft van 2011 tot 2015 de opleiding Podium- en Evenemententechnicus gevolgd. Op dit moment (maart 2016) werkt ze bij twee producties: 'Anne' en 'Sky' van Imagine Nation in Theater Amsterdam. Een eigenwijze meid met passie die haar eigen keuzes welbewust maakt.

Wat heb je aan de opleiding gehad?
“Héél veel! Het is fijn dat je de eerste twee jaar een stevige basis krijgt op school. Op andere opleidingen gaan de studenten vaak al meteen stage lopen, maar dan kunnen ze eigenlijk nog bijna niets. Bij de Zoomvliet Studio pakken ze het wat mij betreft beter aan. Eerst krijg je op school de kans om aan verschillende projecten mee te werken. Er is een hal waar je van alles kunt uitproberen. Ook Gebouw-T is een fantastische lesplek. Je ziet dan meteen hoe het in een bedrijf eraan toegaat. Je krijgt op deze manier veel mogelijkheden om te leren, zowel in de praktijk als de theorie. Op het moment dat je dan echt stage gaat lopen, weet en kun je al veel. Daardoor leer je op stage ook veel sneller dingen bij die je weer verder brengen in het vak.”

Hoe waren de docenten?
“Het is heel fijn dat de docenten ook echt werkzaam zijn in het vak. Dat merk je en dat scheelt echt heel veel. Ze gaan mee met de technische vernieuwingen en door hun ervaring leer je echt heel veel. Verder houden ze echt rekening met wie jij bent als individu en waar je ambities liggen. Je krijgt veel vrijheid om te kiezen wat je graag wit. Uiteraard wel binnen de regels die op school gelden. Ik had aangegeven al in het tweede jaar heel graag stage te willen lopen, en wel bij het Efteling Theater. Na veel gesprekken en overleg met mijn docenten is het me dan ook gelukt! Ze geven je echt de kans om je talenten te ontwikkelen. Maar dan moet je wel je best doen en er voor gáán.”

Had je werk na je studie?
“Bij mijn laatste stage, wilden ze me eigenlijk wel houden. Dat was bij de musical Dorus van Albert Verlinde. Mijn stage was echter afgelopen en ik moest mijn scriptie gaan schrijven. Ze hebben me toen tóch teruggevraagd, met als gevolg dat ik mijn scriptie op het zij-toneel van Dorus heb zitten schrijven! Wel gaaf dat ik toen meteen al aan de slag kon. Na Dorus, werd ik nog in de zomer gebeld door Theater Amsterdam of ik wilde komen werken bij Anne.”

Nog steeds werk?
“Inmiddels is Anne verlengd en draait hij nog op de zondagen. Ik werk daar elke zondag als rekwisiteur, wat ik afwissel met de automotion en vloerronde. Daarnaast ben ik volop aan het werk bij de nieuwe productie Sky, die 3 april in première gaat. Hier ben ik rekwisiteur en verantwoordelijk voor de changementen. Maar stiekem komt er bij deze productie heel wat techniek kijken waar ik ook bij ondersteun. Daar mag ik verder nog niets over zeggen, dus…komt dat zien!”

Plannen voor de komende 5 jaar?
“Goh ja, ik ben blij dat ik nu werk heb en dat ik al een redelijk netwerk heb kunnen opbouwen; in dit vak weet je het nooit. Als ik ergens voor gevraagd worden en ik vind het leuk om te doen, pak ik het met beide handen aan. Maar als ik zou mogen kiezen, dan zou ik heel graag naar Canada gaan om met Cirque du Soleil op tour te gaan door Europa en Azië!”

Tips voor studenten?
“Doe je best en zorg dat je met kop boven het maaiveld uitsteekt. Pak alle kansen die je krijgt om je vak in de praktijk te leren aan, zeker ook projecten van school. Als je je werk goed doet, onthouden ze je wel en weten ze je te vinden. Maar daarvoor moet je wel zorgen dat je een goed netwerk opbouwt én dat ook onderhoudt. En gewoon ontiegelijk goed je best doen, want je moet het wel zélf doen. Ik ben blij dat ik deze opleiding heb gedaan want ik heb er echt enorm veel aan in de praktijk.”

Zoomvliet Studio is een afdeling van het Zoomvliet College, onderdeel van ROC West-Brabant.