Paulien Kuiper

“Doe mij de Olympische Spelen maar!”

Paulien Kuiper (25) heeft van 2007 tot 2011 de opleiding Audio Visueel Specialist gevolgd. Sindsdien heeft ze eigenlijk geen moment stilgezeten. Op dit moment werkt Paulien als beeldtechnicus voor NEP The Netherlands/ Dutch View te Hilversum. Een zelfverzekerde jonge vrouw die weet wat ze wil.

Wat heb je aan de opleiding gehad?
“Heel veel! Vooral in de laatste jaren van mijn studie waarin ik stage mocht lopen. Je kreeg echt heel veel praktijk, maar zeker ook theorie. In de praktijk kon je die theorie dan direct toepassen en dus zag je waar je het voor leerde en dat stimuleer enorm. Ik heb twee lange stages mogen lopen van zo’n driekwart jaar. Dan ben je écht aan het werk en dat geeft een heel goed gevoel. We hadden regelmatig een terugkomdag op school voor onder andere Nederlands, Engels en toetsen. Op zo’n dag kon je ook dingen uit je praktijk bespreken met je docenten en met je medestudenten.”

Hoe waren de docenten?
“Je kon merken dat de docenten echte praktijkmensen zijn. Kees Meijer, John Huijbregts, Bas Jonas; stuk voor stuk mensen die met beide benen in de praktijk staan. Én mensen die het ook echt leuk vinden om je dingen te leren. Dat is heel belangrijk. Die passie, die werkt aanstekelijk!”

Had je werk na je studie?
“Ja, direct na mijn studie heb ik regelmatig freelance klussen mogen doen voor CT (Creative Technology) en in januari 2012 ben ik gaan werken bij 24Kitchen en heb daar drie jaar gewerkt. Ik had hier gesolliciteerd als cameravrouw (mijn afstudeerrichting), maar al bij de sollicitatie werd duidelijk dat ik ook met de shading en remote kon omgaan. Daar ben Ik toen voor aangenomen en ook als reserve cameravrouw. Na enige tijd zagen ze wel dat ik beeldtechniek nóg leuker vind om te doen en dat ik daar ook wel talent voor heb. Ze hebben me de kans geboden om me in dit vakgebied te ontwikkelen en daar ben ik hen zeer dankbaar voor.”

Nog steeds werk?
“Na 24Kitchen heb ik weer een periode freelance klussen gedaan voor diverse bedrijven, waaronder CT en per augustus 2015 heb ik een contract bij NEP/Dutch View. Momenteel werk ik als regietechnicus en beeldtechnicus voor een aantal live-programma’s, onder andere RTL Nieuws en FOX sport. Beeldtechniek vind ik een interessant vakgebied. Je zorgt voor de shading van de camera; zeg maar dat de kleuren van de camera’s én het licht en de balans perfect zijn afgesteld.

Plannen voor de komende 5 jaar?
“Doorgroeien van junior beeldtechnicus naar zelfstandig beeldtechnicus. En kom dan maar op met die Olympische Spelen! Niet omdat ik o zo’n enorme fan van voetbal ben of iets dergelijks, maar omdat de snelheid waarmee alles gaat tijdens zo’n live sportuitzending een geweldige uitdaging voor mij is.”

Tips voor studenten?
“Zorg dat je je connecties behoud en onderhoud. Niet allen via LinkedIn of andere social media, maar zorg dat je op z’n tijd echt contact hebt. Toen ik weg was bij 24Kitchen merkte ik al vrij snel dat ik die mensen niet meer zag of sprak. Ik ben toen gewoon regelmatig mensen gaan bellen. Zo van ‘hallo, ik ben er nog en kan best nog wel een klusje gebruiken, dus als jullie nog iets hebben…’. Dát is echt belangrijk in deze branche; jezelf laten zien en horen.
Tot slot: heb vooral plezier in wat je doet, dat is het allerbelangrijkste!”

Zoomvliet Studio is een afdeling van het Zoomvliet College, onderdeel van ROC West-Brabant.