Pascal Parent

“Op school krijg je een vinger, thuis moet je zorgen dat je de hele hand krijgt!”

Pascal Parent (26) heeft van 2007 tot 2012 de opleiding Podium- en Evenemententechnicus gevold, met als specialisatie Licht. Nog vóór zijn diplomering had hij al een contract op zak en draaide volledig mee bij het bedrijf Tenfeet. Hierdoor heeft hij een jaar langer over zijn studie gedaan.

Wat heb je aan de opleiding gehad?
“Ik vond vooral de projecten heel erg leerzaam. Goed dat de school je die kans biedt om zoveel praktijkervaring op te doen. In de beginjaren waren projecten die we op school uitvoerden en kregen we natuurlijk ook ons nodige portie theorie. Later mocht ik meewerken in allerlei projecten die school aannam van externe opdrachtgevers. Het project dat me het meeste is bijgebleven is de Toppersverkiezing van ROC West-Brabant dat toen plaatsvond in de Grote Kerk te Breda. Dat was echt een heel tof project.”

Hoe waren de docenten?
“Je merkt heel erg dat het mensen zijn die nog volop in de praktijk staan. Daardoor weten ze dat theorie goed is, maar dat je het door en in de praktijk écht leert. Bij projecten fungeerde de docent vaak als projectleider en hield een oogje in het zeil, maar verder was je behoorlijk vrij. Dat heb ik altijd als heel prettig ervaren.”

Had je werk na je studie?
“Sterker nog, ik had al een contract voordat ik mijn diploma had! Daardoor heb ik ook een jaar langer over mijn studie gedaan. Via mijn stagebedrijf kwam ik terecht bij Tenfeet in Utrecht waar ik nu al weer zo’n vijf jaar werk. Wij zijn gespecialiseerde licht- en videoprogrammeurs. Dat betekent dat ik bijvoorbeeld lichtplannen ontwerp voor dance-events. Maar het kan ook zijn dat we samenwerken met een musicalregisseur die al een lichtplan heeft en waar wij dan het programmeren voor verzorgen.”

Plannen voor de komende 5 jaar?
“Het werk dat ik nu doe en het bedrijf waar ik werk bevalt me eigenlijk heel erg. Als er iets op mijn pad komt dat me aanspreekt, zal ik het zeker aanpakken. Maar eerlijk gezegd heb ik de afgelopen vijf jaar al zóveel verschillende dingen gedaan, dat ik nu niet zo gauw zou weten wat ik nog zou willen doen. Evenementen als Lowlands, Defqon en Ladies of Soul zijn echt hoogtepunten voor me geweest. Door Sensation ben ik zelfs ook in Amerika en Azië geweest en heb ik de kans gekregen deze continenten ook toeristisch te bezoeken. In anderhalf jaar tijd ben ik in alle continenten geweest. Maar ook de festivals in Nederland vind ik tof om te doen. Momenteel ben ik voor mijn werk voor de helft van de tijd in het buitenland. Verder zorg ik er uiteraard voor dat ik mezelf continu doorontwikkel en train in de nieuwste technieken.”

Tips voor studenten?
“Zorg dat je een goed netwerk opbouwt én onderhoudt. Persoonlijke contacten zijn cruciaal in dit werkveld. Begin daar op school al aan te bouwen, dat is goud waard. Probeer jezelf ook buiten school te ontwikkelen in je vak. Zoek bijvoorbeeld naar gratis beschikbare software waarmee je thuis kunt experimenteren. Want weet wel: op school geven ze je een vinger, maar jij moet zorgen dat je thuis de hele hand krijgt!”

Zoomvliet Studio is een afdeling van het Zoomvliet College, onderdeel van ROC West-Brabant.